Интересни факти за Втората Световна Война

Интересни факти за Втората Световна Война

Няколко интересни факта за втората световна война, събрани от случайни сайтове в Интернет. Те са по скоро „забавни“ отколкото исторически, но все пак:

Първият Немски военнослужещ убит през втората световна война е убит от Японци (Китай 1937), първият Американски от Руснаци (Финландия 1940), като най-високия ранг на убит Американец през войната е бил Лт. Ген. Lesley McNair убит от U.S. Army Air Corps – толкова за съюзниците.

Най-младият Американски военнослужещ е бил дванадесет годишният Calvin Graham. Той е ранен и в последствие разжалван заради укриването на истинската си възраст.

Навремето в Пърл Харбър, високопоставени военноморски офицери се наричали CINCUS което се чете като „потопи ни“. Емблемата на раменете на американската 45та пехотна дивизия била Свастика, а частният влак на Хитлер се наричал „Америка“. Всички тези имена биле променени със започването на войната.

Умрели са повече Американски военнослужещи на Army Air Corps отколкото the Marine Corps, а смъртността за изискваните 25 мисии била 71 процента.

Най-общо казано, нямало такова понятие като „средностатистически“ пилот. Имало е Асове и мишени. Например, Японският АС Hiroyoshi Nishizawa е свалил цели 80 самолета. Между другото, той е умрял докато се е возил като пътник в товарен самолет.

Общоприета била практиката, всеки пети изстрел на бойните самолети да е трасиращ, за да помага на прицела. Това било грешка. Трасиращите амуниции имат различна траектория и така по скоро намалят точността. Тоест ако трасиращи изстрели улучват някъде около целта, останалите 80% тотално я пропускат. (мдам представете си ги тези въздушни битки във филмите ; ) Освен това, трасиращите изстрели незабавно разкриват на противника, че са обстрелвани и от коя посока. (А като се има предвид горното – опитността на противника.) Най-лошата практика била и тази да се сложат редица от трасиращи амуниции на края на лентата, и така противникът разбирал кога си свършил амунициите. Нещо което определено не искаш врагът да разбере. Единиците, които се изхитрили да не използват трасиращи, удвоили своят успех, а смъртността им спаднала значително.

Когато Съюзническите армии стигнали до реката Рейн в Германия, първото нещо което направили било да се изпикаят в нея. Било доста масово, от най-обикновенните войници до Winston Churchill (които направил голямо шоу) и Генерал George Patton (които се снимал).

Немските бомбардировачи Me-264 били способни да бомбадират Ню Йорк, но „не си струвало усилията“

Немската подводница U-120 потънала… поради неизправност в тоалетната.

Сред първите пленени „Германци“ в Нормандия били няколко Корейци. Те били принудени да се бият за Японската армия, докато не били пленени от Руснаците и принудени да се бият за Руската армия, докато не били пленени от Германците и принудени да се бият за Германската армия, докато били пленени от Американската армия … (които не знаели Корейски : )

След масивна бомандировка и морски обстрел, 35 000 войници от армиите на САЩ и Канада щурмували бреговете на Kiska, от Aleutian Islands. Двадесет и един войника умрели в престрелката. Можеше и да е по зле, но за щастие на острова нямало никои : )))Leave a Reply